Huzur Veren Dekoratif Semazen Bibloları

Değerli Secrethome.net takipçileri. Sizlere bu gün çok ilginizi çekeceğini düşündüğümüz, okurken keyif alacağınızı, huzur bulacağınızı umduğumuz, bilgi içerikli ve bir o kadar da ulvi bir görselliği olan Dekoratif Semazen Biblolarından söz etmek istiyoruz. Ancak bu semazen biblolarını tanıtmadan önce sizlere sema, semazen, tasavvuf müziği hakkında kısa bilgilendirmede bulunmak istiyoruz.

Öncelikle Sema kelimesinin karşılığı dönmek değildir, Mevlevilik’te dönmek tabiri yoktur; Mevleviler Sema eder. Sema edenlere de semazen. Sema, Mevlana’dan çok önceleri de İslam toplumlarında bilinmekte ve tasavvuf geleneği içerisinde yapılmaktaydı.

‘Sema’ kelimesi “gök, evren” anlamındadır. Mevlevilik’te ise ‘Sema’ kelimesi, “işitmek, evrenin sesini işitmek” anlamındadır. Yani, ilahi varlık olan Allah’ın yarattıklarının sesini duymak ve bu sese cevap vermektir. Sema hareketi sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan-ı Kamil”e yani insanın bilgi ile olgunlaşmasına doğru yönelişini ifade eder.

Tasavvuf müziği insan kalbinin atış ritminde yapılır ve bunu dinlerken duygulanarak Sema yapılır. Bu Uzak Doğu felsefesinde “meditasyon”a benzetilebilir. Mevlana zamanında belli bir düzen olmadan, dini ve tasavvuf coşkusu ile yapılan Sema, Mevlana’nın ölümünden sonra oğulları Veled Çelebi, Ulu Arif Çelebi, Emir Abid Çelebi ve Pir Adil Çelebi zamanında da tam bir disiplin içine alınmış, öğrenilir ve öğretilir olmuştur. Sema ayin ve sistematiğinin son şeklinin Pir Adil Çelebi zamanında aldığı bir çok kaynakta bildirilmekte olup bugün yapılan Sema da 1460’lardan beri aynı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Toplu veya tek başına yapılan Sema aynı amaç içindir. Toplu halde yapılan Sema’ya, “Sema Töreni” denir. Sema’nın düzenli olması için konulan kurallar bir törene, Farsça’sı “Mukabele”ye dönüşmesini sağlamıştır. Bu Sema töreni Mevleviler tarafından yapıldığı için “Mevlevi Mukabelesi” denir. Sema eden canlara, kişilere Semazen denilmiştir. Mevlevi tarikatının toplu Sema’sına katılan dervişler, yani tarikat öğrencileridir. Tarikat dışındaki kişiler de Sema yapar. Herkese açık yapılan toplu Sema törenlerinde tarikat dışındakiler de katılabilir.

Sema töreninde, müzik yapanlara yani saz heyetine mutriban denir. Saz heyeti içerisinde derviş olmayan kişiler de bulunabilir. Önemli olan tasavvuf müziği makamlarını bilmek ve bunları seslendirme, çalma veya eser yazma konusunda becerinin olmasıdır. Semahane ise Mevlevihanelerde Sema yapılması için düzenlenmiş olan salonlara denilmektedir. İçerideki her yere ve herkese aynı mesafede olması için semahaneler daire şeklindedir. Sema dışında, ders anlatılan sınıf olarak da kullanılmıştır.

Bu kısa hatırlatmadan sonra asıl konumuz olan gösterişli semazen biblolarına dönebiliriz. Evinizde bir parça huzur bulabileceğiniz bir alan yaratmak istiyor ve buna uygun bir aksesuar arıyorsanız en ideal seçimlerden biri olabilecek zarif semazen biblolarını tercih edebilirsiniz. Bu dekoratif semazen biblarının size pozitif bir enerji verdiğini hissedebilir ve iyimserliğinin tüm mekana nasıl yayıldığını görebilirsiniz. Galerimizde sizler için en güzel semazen biblolarından oluşan müthiş bir görsel dosya hazırladık. Bazıları çok ünlü sanatçıların, atölyelerin elinden çıkmış olan semazen biblolarını galerimizi tıklayarak yakından inceleyebilirsiniz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir